Om engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel ingår i grupp 8 och är en stötande och apporterande fågelhund. Man pratar om två olika typer av spaniels; utställningstyp och jakttyp.
Utställningstyp är den traditionella där man avlat fram en springer på utseende som ska motsvara rasstandarden men som samtidigt ska ha mentaliteten som gör att den fungerar som en bra jakt- och allroundhund.


Jakttypen är avlad enbart för sina jaktegenskaper till skillnad från den traditionella varianten. Här är viljan att vara till lags och en hög jaktlust viktigast. Temperamentet är ofta en mycket framåt hund men som samtidigt är mjuk i sättet och har en stor vilja att vara till lags. Ofta är denna typ något mindre och slankare än utställningstypen och har mindre päls.


Engelsk springer spaniel ska vara glad, snäll och vänlig samt ha stor arbetslust och vara följsam. Dess jobb är att arbeta ”under bössan” (inom 20 meter från sin förare) genom att söka av området framför sin förare och stöta upp vilt som sedan kan skjutas. Spanieln apporterar därefter viltet till sin förare. Dessa framavlade egenskaper av följsamhet, vilja att vara till lags och arbetslust gör springer spanieln till en perfekt hund inom massa olika hundsporter.


Rasen är en klipp- och trimras vilket innebär att den kräver viss pälsvård. Man kan antingen lära sig att klippa själv eller lämna in hunden på hundtrim för detta. Hunden behöver trimmas ordentligt minst 4 gånger per år, öron och tassar behöver klippas oftare för att undvika problem. Vi tycker att har man rutin på att regelbundet kamma igenom pälsen varje vecka och klippa vid öron/tassar så är det inte så mycket extra jobb att hålla hunden fin, men man behöver såklart vara medveten om att en del pälsvård ingår när man äger en springer spaniel.


Läs mer om springer spaniels här:
https://www.skk.se/sv/hundraser/engelsk-springer-spaniel/
https://www.springerklubben.org/